برگزاری نشست تخصصی چیستی زبان دین در دانشکده علوم انسانی

خلاصه خبر: سخنرانی دکتر خلیل پروینی با عنوان «چیستی زبان دین» در جمع اساتید گروه آموزش زبان و ادبیات عربی، اعضای انجمن علمی دانشجویی این رشته در دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

در این برنامه، دکتر پروینی ابتدا با ذکر مقدمه ای در باب فضایل ماه مبارک رمضان و ارتباط ویژه این ماه با قرآن کریم، تأمل در زبان قرآن و کوشش در بازشناسی این زبان را یک ضرورت دانست و تصریح کرد: دو عامل انس و اشتیاق دین‌ورزان و نیز وجود معانی غیبی و ماورایی مانند وجود خدا، فرشتگان، شیاطین، وحی و... از جمله علل و انگیزه‌های تأمل در زبان متون دینی و چگونگی فهم گزاره‌های این متون است.
وی با بیان این نکته که دین دارای محتوایی است که از طریق ابزار زبان انتقال می‌یابد، به اهمیت مضاعف این مسأله در اندیشه غربی اشاره کرد و اظهار داشت: تلاش‌های دین پژوهانه پیش از دوره رنسانس سرآغاز نگرش‌های انتقادی به متون دینی یهودی و مسیحی بوده است.
ایشان در ادامه و پس از طرح سابقه زبان پژوهی دینی  در غرب و چالش‌های موجود برسرآن و پیامدهای ناشی از این چالش‌ها با طرح چند پرسش به تبیین هویت زبانی قرآن پرداخت و تصریح کرد: منظوراز زبان قرآن تعیین نوع زبان از حیث خانواده‌های زبانی نیست بلکه منظور زبان گفتمانی و مفاهمه‌ای قرآن با مخاطبان در طول تاریخ است.
وی افزود: رهیافت‌های موجود در غرب در باره زبان دین، به فهم زبان قرآن کمک می‌کند اما تطبیق کامل همه آن رهیا‌فت‌ها و رویکردها بر زبان قرآن و به ویژه رهیافت‌های مربوط به «خوانش‌های نامتناهی» و «مرگ نویسنده» به هیچ وجه درست نمی‌تواند باشد.
عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) همچنین اظهار داشت: قرآن نور است و عبارات قرآنی را عوام، اشارات آن را را خواص، لطائف این کتاب آسمانی را اولیاء الله و حقایق مندرج در آن را نیز انبیاء الهی درک می‌کنند.  
در ادامه این نشست شرکت‌کنندگان در جلسه ضمن طرح پرسش‌هایی، به ارائه دیدگاه‌های خود پرداختند.
لازم به ذکر است این برنامه روز هفتم خرداد در سالن استاد شکویی برگزار شد و حاضران پس از پایان برنامه در فضایی صمیمی به صرف افطار پرداختند.


27 خرداد 1397 / تعداد نمایش : 2148

اخبار

access deny [1624]